Jokkmokk

Samisk äldreomsorg får stryka på foten under kristider

Finanskrisen sätter sina spår i sameprofilerad äldreomsorg i Jokkmokks kommun. Den 30 juni tar projektet sameprofilerad äldreomsorg slut.
Karin Vannar, vice kommunalråd i Jokkmokk, som jobbat med projektet tror inte att det kommer bli någon fortsättning eftersom det inte finns pengar.

Karin Vannar tycker att samisk äldreomsorg är viktigt och en rättighet.

– Det är många som tappar sitt andra språk och kan bara sitt första språk. Så jag kommer att kämpa för det så länge jag finns med i bilden.

Jokkmokks kommun har länge arbetat med en sameprofilerad äldreomsorg. Karin Vannar som sitter i arbetsgruppen på kommunen för det här tycker att det är bra för äldre att få prata sitt modersmål och få samisk mat på ett boende.  Men idag när det är finanskris får det som anses mindre viktigt skäras ner.

– Nu när det är dåliga tider och vi har ont om pengar så är jag lite rädd att den samiska profilen och samiska äldreomsorgen får stryka lite på foten, säger Karin Vannar.

Enligt Karin Wannar finns det många många samer och samisktalande i Jokkmokk och hon lovar att fortsätta jobba för en samisk profilerad äldreomsorg och att äldre samer ska få prata sitt modersmål på boenden.

– För mig känns det jätte viktigt att vi får hålla kvar det vi påbörjat, säger Karin Vannar.

Marit Kuhmunen
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: