Jokkmokk

Sametinget bjöd ledamöterna på dans

Sametinget betalade inträde för Sametingets politiker och kanslichefer till marknadsdansen i Jokkmokk 2008. Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande, beställde biljetterna.

Så här förklarar Lars-Anders Baer varför Sametinget köpte biljetterna.

– Eftersom vi hade en del gäster och huvuddelen av oss inte bodde på hotellet av kostnadsskäl. För att överhuvudtaget komma in på hotellet på kvällssidan med våra gäster så var det nödvändigt att vi hade inträdesbiljetter för att komma in, säger Lars-Anders Baer.

Målet var att umgås
Sametingspolitiker som till exempel Sylvia Simma och Sara Larsson men även cheferna på sametingets kansli Ulla Barruk Sunna och Lars-Ove Jonsson fick gratis inträde till marknadsdansen i Jokkmokk förra året.

Målet var att umgås med bland andra Eskil Erlandsson, ministern med ansvar för samefrågor, som var på besök och som bodde på hotellet, det enligt Lars-Anders Baer.

– Enda sättet att komma in var att köpa inträdesbiljetter och det har vi ofta gjort för både gäster och andra, säger Baer.

Gav bort sin biljett
Totalt stod sametinget för 32 inträdesbiljetter till hotell Jokkmokk på torsdag och fredag kväll under vintermarknaden förra året. Varje biljett till politikerna kostade 200 kronor - totalt landade notan på 6400. Summan betalades i förväg.

Sara Larsson som sitter i Sametingets styrelse säger att hon gav bort sin biljett första kvällen men att hon och en politiker följde med ministern på fredag kväll för en pratstund.

– Jag tror att vanligt folk tycker att man ska använda pengarna bättre. Men jag tycker inte att enskilda politiker ska behöva betala ur egen ficka för att vara representativa. Det är det vi var den björnmiddagskvällen, Jag och Carl Gustav Lundgren, säger Sara Larsson.

Sylvia Simma Sametingets ordförande stannade också hemma de kvällarna som Sametinget hade betalat för inträde till hotell Jokkmokk under vintermarknaden förra året.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se