Stor dag för Grönland

I närvaro av den danska drottningen, kronprinsen, statsministern och en lång rad andra potentater tog Grönland på söndagen ett stort steg mot självständighet.- Den här morgonen vaknade vi med nytt hopp i vårt hjärta. Från och med i dag inleder vi en ny era i vårt lands historia, en era full av hopp och möjligheter, talade öns regeringschef, Landsstyrets ordförande Kuupik Kleist, på söndagen.

Den 21 juni har varit Grönlands nationaldag sedan det så kallade hemmastyret infördes 1979. Exakt 30 år senare utvecklas nu hemmastyret till ett självstyre, som en följd av att mångåriga förhandlingar mellan Nuuk och Köpenhamn till sist gick i lås i höstas.

-Det är ett stort ögonblick - också för mig - att få överlämna självstyrelselagen till dig och därmed det grönländska folket, sade drottning Margrethe II när hon överräckte handlingarna till talmannen Josef Motzfeldt.

Olja och gas
Steget från hemmastyre till självstyre innebär bland annat att grönlänningarna folkrättsligt nu erkänns som ett folk och att grönländskan blir det officiella språket på ön. Grönland får också rätt att självt bestämma om och när ön vill ha full självständighet från Danmark.

Dessutom - vilket kanske är det allra viktigaste - får Grönland äganderätten till vad som döljer sig under den egna ytan och berggrunden. Forskare tror att framför allt det nordligaste Grönland hyser stora olje- och gasfyndigheter som kan komma att bli möjliga att utvinna, i takt med att klimatförändringarna fått allt mer av den arktiska isen att smälta.

Stora problem
Kuupik Kleist och hans vänsterparti Inuit Ataqatigiit vann en jordskredsseger över långvarigt regerande socialdemokratiska Siumut i landstingsvalet den 2 juni. Partiet har självständighet som målsättning, men väntas skynda långsamt. Grönland har fortfarande stora sociala problem och lever till stor del på de ekonomiska bidragen från Köpenhamn.

-I dag är ansvarets dag. Vi bygger på premissen att ett folk tar ansvar för sitt eget land. Det är nu upp till Grönland självt att bygga till och bygga ut, sade den danske statsministern Lars Lökke Rasmussen på söndagen - iklädd grönländsk folkdräkt, precis som kungligheterna och de lokala politikerna.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: