Många björnobservationer i renmarkerna

Samtidigt som årets kalvmärkning ska börja komma i gång nu efter midsommar, ser det också ut som om det kan bli en hel del problem med rovdjur på sina håll. I Udtja sameby är ordföranden Rune Stokke bekymrad efter att renskötarna sett både björn och kungsörn vid renarna.

- Det är mycket björnrapporter runtomkring. Folk ser björn dagligen, säger Rune Stokke.

Som vi tidigare berättat verkar det vara ganska god tillgång på renkalv i Udtja sameby där man redan startat kalvmärkningen. Men när det gäller rovdjursantalet uppskattar samebyns ordförande Rune Stokke att det ser ungefär likadant ut som de senaste tre åren.

- Det är mycket rovdjur och stora kalvförluster. Och nu börjar det vara så stora kalvförluster så att det är ungefär samtliga byar som reagerar över det, säger han.

Anna Torgnysdotter, SR Norrbotten
anna.torgnysdotter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: