Oenigt om sameföreningar

Det finns skilda uppfattningar bland sameföreningar om nyttan av att vara medlem i Svenska Samernas Riksförbund. Vissa sameföreningar är nära på att lämna SSR då man anser att man inte får ut tillräckligt av sin medlemskap i SSR.

Lilian Mikaelsson från Sameföreningen i Stockholm är inte nöjd och hon saknar en dialog mellan sameföreningar och SSR. Mikaelsson säger att det beror på renskötarna - ett påstående som kan ge ovänner, säger hon.

- Många renskötare är äldre, konservativa män som är rädda om sina positioner. Jag kan förstå det eftersom rennäringen är väldigt trängd men det är dags att plockar fram lite nya synpunkter, lite radikalare tankesätt, säger Lilian Mikaelsson.

Mikaelsson menar att den som representerar sameföreningarna i SSR måste våga står för en annan syn än den som de traditionella renskötarna har.

- Där har det brustit, säger Lilian Mikaelsson.

Har ni övervägt att lämna SSR?
- Det är ingenting som har tagits upp i styrelsen men enskilda medlemmar har höjt röster om det.

Lilian Mikaelsson menar att en bra början vore om SSR anordnar seminarier för sameföreningar, hjälper föreningarna i deras informationverksamhet och stötta föreningarna kulturellt så att man inte bara behöver förlita sig på sametingets kulturråd.

"Fram med förslagen"
Fia Kaddik från Jokkmokks sameförening anser däremot att sameföreningar har fått högre status idag med eget mandat i styrelsen och övrigt kulturellt arbete som har gjorts men Fia Kaddik saknade dock en sameföreningskonferens i samband med landsmötet som tidigare har arrangerats.

Fia Kaddik anser att sameföreningarna själva måste komma med förslag på vad SSR ska göra.

- Lägg fram förslag. Folk lyssnar om man lägger fram något konkret, i stället för att klaga och gnälla, säger Fia Kaddik.

Kjell Marainen, SR Sameradion
kjell.marainen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: