Kontrakt ska ge fler landslagsspelare

I dag möter Sápmi Provence i sin första match i Viva world cup. Många samiska spelare har gett återbud på grund av seriespel - nu jobbar landslagsledningen på att skriva kontrakt med spelarna i framtiden.

Viva world cup är fotbollsturneringen för länder och regioner som inte är med i internationella fotbollsförbundet. Årets turnering pågår som bäst i Padanien i norra Italien med sex lag på plats: Sápmi, Occitanien, Kurdistan, Provence, Gozo (Malta) och Padanien.

Sápmi kommer med ett brandskattat lag, då flera spelare tackat nej på grund av seriespel på hemmaplan.

- Alla de svenska spelarna vill delta i ett landslag, men tränarna säger nej, säger Håkan Kuorak, landslagsledare.

Kontrakt
Därför jobbar Håkan Kuorak nu med att få alla samiska spelare både i Norge och Sverige skriva i sina kontrakt så att de har rätt till att åka på landslagsuppdrag även under pågående seriespel.

Backen Erik Sandvärn som skulle ha åkt med till Viva World Cup i år, men tackade nej på grund av familjeskäl, är lite skeptisk till detta kontraktskrivande men tycker det är en mycket bra idé.

Om turneringen blir större, tror han det kan bli verklighet och samiska landslaget kommer då få loss spelare från bland annat allsvenskan om det behövs.

- Jag tror att om några år när turneringen fortsätter utvecklas och man får dit lite större namn så kommer turneringen tas på allvar på högsta nivå, säger Sandvärn.

Sápmi spelar mot Provence i eftermiddag och i morgon mot Gozo, Malta. Finalen spelas i Verona på söndag.

Marit Kuhmunen, SR Sameradion
marit.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: