Nordiska rådet lär sig om samer

I år uppmärksammar Nordiska rådet samerna. I och med det besökte man Kiruna Idag.
- Syftet är att få en helhetsbild av läget i de tre länderna, Säger Ville Niinistö ordförande för Nordiska rådets medborgar- och konsumentutskott.

– Vi vill jobba med att nordiska samekonventionen blir till och att Finland och Sverige ratificerar ILO-konventionen, säger Ville Niinistö.

Nordiska rådet är en mellanstatlig samarbetsorganisation mellan de nordiska staternas parlament och består av Sverige, Norge, Finland, Island och Danmark. 87 ledamöter representerar de fem länderna.

Medborgar- och konsumentutskottet jobbar bland annat med minoritetsfrågor.
- Vi försöker hjälpa till med att samernas rättigheter upprätthålls i alla tre länderna, säger Ville Niinistö

Han berättar att ländernas rykten står på spel och att målet också är försöka minska på gränshinder som finns mellan de nordiska länderna.

Vad har ni för makt?
- Det vi kan göra är att sprida goda exempel i Norge, Finland och Sverige och därav ge rekommendationer till ministerrådet för att lösa de frågor som återstår att lösa för att minoritetsskyddet ska vara så hög som det ska i ett nordiskt land som tar bra hand om sin urbefolkning.

I natt ska Niinistö vidare till Gabna sameby för kalvmärkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: