Fotboll

Sápmi tog brons i Viva World Cup

I fredags kväll gjorde Sápmi det igen. De vann bronsfinalen i Viva World Cup precis som förra året, den här gången efter straffar. Efter 90 spelade minuter stod ställningen 4-4 mellan Sápmi och Provance. Sápmi vann till slut med 9-8 efter straffar.

Även om hela laget var glada över bronsmedaljen så var nog Tor-Martin Mienna den gladaste av alla. Han blev matchvinnare efter att ha skjutit den sista straffen i mål.

– Jag hade aldrig gjort mål på straff innan, men det vågade jag inte berätta för mina lagkamrater, det kändes underbart efteråt, sa Tor-Martin Mienna efter matchen.

Ungt lag
Sápmis lag var väldigt ungt i år, genomsnittsåldern på laget är mellan 18-25 år. Isak Ole Heatta, tränare för laget, menar att Sápmi har kommit långt genom att ta sig till bronsfinal och även klarade av att vinna matchen.

Isak Ole Heatta är väldigt imponerad av Tor- Martin Mienna som trots sin unga ålder tog steget och satte den sista straffsparken som var avgörande då Provance missade första staffsparken.

– Det var kul att den unga killen fick göra mål. Tror han har en bra känsla nu, säger Isak Ole Heatta.

Talangfull spelare
Och tränaren för Sápmi ser en talang i Tor-Martin Mienna.

– Jag har förtroende för honom, att han orkar, och det var bra att han träffade målet och han kommer bli en riktigt bra fotbollsspelare med tiden, säger Isak Ole Heatta.

Finalen i Viva World Cup spelades mellan Padania och Kurdistan. Padania vann matchen med 2-0 och tog därmed guld för andra året i rad.

Marit Kuhmunen
maret.kuhmunen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista