Gällivare

Plotthunden - effektiv spårare

Plotthundar ska öka chansen att fler björnar kan fällas vid björnjakt. Det hoppas i alla fall renskötarna i Gällivare skogssameby.

Under lång tid har Gällivare skogssameby haft problem med en ökande björnstam som river renkalvar. I fjol hade samebyn endast 26 procent kalv på renhjorden - en ohållbar situation enligt renskötarna.

Nu har några renskötare tagit saken i egna händer och skaffat sig hundar som ska vara speciellt framtagna för björnjakt.

Stig Persson är en av renskötarna.
 - Vi fick höra att dom sålde några hundar i Dalarna så vi köpte var sin hund, Jag, Sven Erik, och min kusin. Vi har hundarna tillsammans, så nu ska vi decimera björnstammen, säger Stig Persson.

Plotthunden hade funnits i över 200 år, innan United Kennel Club blev tillfrågade av en grupp ägare och beundrare av rasen, att officiellt registrera dessa fantastiska rov- och storvilthundar.

United Kennel Club gjorde historiska efterforskningar och en rasstandard faställdes. Den 28 Maj 1945 utfärdades den första stamtavlan på hunden Bess Plott och snart följde fler registreringar.

"Skicklig spårare"
Nordiska Plotthundsklubben bildades i februari 2006, av en skara människor från Sverige och Norge som fattat tycke för "rovvilthunden från väst.

Ordförande för Svenska plotthundsklubben är Anders Bodin från Vemhån i Härjedalen. Enligt Bodin är Plotthunden mycket skicklig på att ta kalla spår och att den sen spårar ända tills den får kontakt med björnen. Han säger också att rasen är mycket ihärdig, men att det naturligtvis krävs en oerhörd träning för att få till en bra björnhund.

Speciellt bra på björn
Enligt Stig Persson är rasen framtagen speciellt för björn.
- Enligt dom lärda så ska det var oslagbart, det är ingenting som går upp mot björnjakt med en plotthund.

Har dom beskrivit vad som är så bra med rasen?
 
- Jag är inte så insatt, men jag har sett några filmer och dom blir jag imponerad av, man behöver inte ens smyga utan man kan gå direkt på ståndskallet, säger Stig Persson.

John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: