Pajalagruvor ger hopp åt ny norsk järnväg

Norska planer på en järnväg genom finska Tornedalen har fått ny fart i och med den kommande gruvbrytningen i Pajala-Kolaritrakten.

Idén att bygga en järnväg som går hela vägen upp till hamnen i nordnorska Skibotn har funnits i många år. Men med möjligheten att frakta malm från gruvorna har de ekonomiska förutsättningarna för ett järnvägsbygge ökat betydligt, enligt Hanne Braathen som är ordförande i Storfjords kommun där Skibotn ligger.

Att ha tillgång till en isfri hamn finns det önskemål om i Finland, berättar Hanne Braathen. En isfri hamn betyder att riktigt stora fartyg kan gå in i hamnen hela året, vilket lönar sig om man har stora mängder gods. För Norges del handlar det också om miljö-fördelar, som att slippa transportera så mycket fisk med lastbil.

Men projektet kostar såklart. Att planera och bygga de 30 milen järnväg skulle ta tio år, och gå på 25 miljarder norska kronor, eller drygt 30 miljarder svenska kronor. Och hittills har det bolaget Northland resources som planerar gruvbrytningen utanför Pajala bara tittat på Bottenviken som hamnalternativ till att börja med.

 - På lång sikt ser vi gärna en möjlighet till utskpeppning som ett komplement till utskeppning via Östersjön, säger Niclas Dahlström som är informationsansvarig på gruvbolaget.

Men enligt honom är det inget som bolaget arbetar aktivt med.

 - Vi har ett väldigt tydligt fokus med logistik och infrastruktur från gruvområdet, via finsk järnväg och ner till hamnen i Kemi.

SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: