the Lancet

Självbestämmande ger god hälsa

I samhällen där urfolk har högt politiskt självbestämmande har dom också god häls. Och motsatsen ger ohälsa. Urfolk över hela världen drabbas allt mer av livsstils relaterade sjukdomar som hjärtsjukdomar, övervikt och diabetes, enligt en global studie som presenterats i den prestigefulla medicinska forskningstidskriften the Lancet.

Studien visar att det är livsvilkoren i många urfolkssamhällen som gör att urfolk blir med mottagliga för smittsamma sjukdommar som svininflusensan. Orsaken kan vara att många urfolk har liten kontroll över sin livssituation.
Det finn alltså ett samband mellan politisk och kulturell självständighet och hur pass frisk man är. För studien visat att i urfolkssamhällen där invånarna har större självbestämmande är dom också friskare.
Självbestämmande ger alltså god häls.

SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: