Samebyar vill ha rättslig prövning

Fyra samebyar vill att regeringsrätten ska pröva om den svenska staten har haft rätt att förhandla fram en ny renbeteskonvention. De anser att regeringen kränker deras civila rättigheter. Samebyarna vill också stoppa regeringen så att de inte kan gå vidare med underskrivandet av konventionen.

De fyra samebyarna Saarivuoma, Talma, Vittangi och Muonio vill pröva regeringes beslut att ingå en renbeteskonvention med Norge. Enligt samebyarna så kränker regeringens beslut samebyarnas civila rättigheter att använda sina sedvaneland, och ingen av samebyarna i Sverige har gett regeringen någon fullmakt att företräda dom.

– Har regeringen någon rätt att gå över huvudet på samebyarna med rättigheter, vi vill få reda på om dom har någon rätt att göra det, säger Per-Anders Nutti, ordförande för Saarivuoma sameby.

Samebyarnas rättigheter
Per-Anders Nutti vill riva upp förslaget till renbeteskonvention, han vill att samebyarna ska få vara med i processen.

– Det är samebyarna själva som måste få ta tag i det hela och försöka få till en lösning, det är ju inte sagt att det blir någon lösning för det, men alltså, det är ju ändå samebyarnas rättigheter det är frågan om, och då är det samebyarna själv som ska få förhandla om dom också.

"Fel väg att gå"
Renägarförbundet stödjer samebyarna och har skickat en hemställan till regeringen där även de kräver en rättsprövning av regeringens beslut om en renbeteskonvention.

Ellen Omma, ordförande för renägarförbundet, hoppas att regeringen uppmärksammar att samebyarna inte är nöjda med konventionsarbetet.

– Det är fel väg att gå att man kör över samebyarna så som man alltid har gjort när det gäller sådana här viktiga frågor, säger hon.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: