Kiruna

Renägarförbundet kräver full ersättning för rovdjuren

Renägarförbundet kräver att regeringen omedelbart skjuter till drygt 15 miljoner kronor extra för rovdjursförekomsten i samebyarna. Enligt samebyarnas och länsstyrelsernas inventeringar, behövs det totalt ca 63 miljoner kronor i år för att kompensera rovdjursförekomsten.

Redan i fjol fick Sametinget för lite pengar av staten för att betala samebyarna för förra årets rovdjursförekomst. Istället fick Sametinget låna av årets rovdjurspengar. Oron fanns att pengarna inte skulle räcka till för att kompensera samebyarna i år, om antalet rovdjur höll sig på samma nivå som förra året.
Och nu kan man konstatera att så är fallet. Det innebär att pengarna som är avsatta för att betalas till samebyarna inte räcker i år heller. Sametinget har ca 48 miljoner att fördela, men det behövs ca 63 miljoner kronor. Ett underskott på 15 miljoner kronor.

Beslutet om att kräva mer pengar från regeringen tog Renägarförbundet på sitt årsmöte i Kiruna.

"Rennäringen ska inte i ett jämställt och demokratiskt samhälle behöva avstå från full kostnadstäckning", skriver Renägarförbundets ordförande, Ellen Omma, till Jordbruksdepartementet, men även till Sametingets styrelse.

Renägarförbundet efterlyser av Jordbruksdepartementet och Sametinget att dessa ska hitta lösningar och förutsättningar som gör att rennäringen inte drabbas ekonomiskt av de skador rovdjuren orsakar.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: