Sametinget

Traktamenten under lupp på Sametinget

Sametingets näringslivschef, Lars-Ove Jonsson har skrivit reseräkningar och kvitterat ut traktamenten åt sig själv som kan vara felaktiga. Enligt avtalet ska han inte få traktamenten när han jobbar på kansliet i Kiruna, däremot får han boendet betalt.

Sameradions kartläggning visar att Sametingets näringslivschefs resekostnader har skjutit i höjden. Förra året reste han för 310 000 kronor. Och nu kan vi avslöja att skattebetalare har fått stå för traktamente och boende när han jobbat i Kiruna. Trots att hans egentliga arbetsort är Kiruna.

Ansvarige chefen Ulla Barruk Sunna blir chockad när hon får höra uppgifterna presenterade av sameradion.
 - Det måste vara fel. Förvånande i sådana fall.

Kommer han att betala tillbaka om han har haft traktamente när han jobbat i Kiruna?

- Jag vill undersöka det här. Jag säger att jag vill undersöka det här, säger en överraskad Ulla Barruk Sunna.

Kartläggning visar fördyrande kostnader
Lars-Ove Jonsson tillträdde sin tjänst som sametingets näringslivschef för två år sedan. Placeringsort Kiruna. Lön 41 000 kronor i månaden. Men av sin chef, kanslichefen Ulla Barruk Sunna fick han lov att jobba från sin hemort Östersund. Enligt henne har avtalet gällt i ett år och löper ut i augusti i år. Enligt henne har det inte inneburit extrakostnader för sametinget.

- Helhetsbilden är att det inte blivit dyrare med den här lösningen. För att hur det än är så måste den som har den här tjänsten resa. Jag vill inte bidra till att det blir dyrare än vad det skulle vara annars, säger Barruk Sunna.

Betalt boende i Kiruna
Men enligt sameradions kartläggning så har det inneburit extra resekostnader på drygt 80 000 fördelade på flygresor mellan orterna, men även någon enstaka tågresa, många taxiresor till och från flyget samt hyrbil mellan städerna.

Enligt Lars-Ove Jonsson har han kontrakt att jobba i Kiruna var tredje vecka, där merparten av hans personal finns. Och då har han boende betalt.

Men Lars-Ove Jonsson har inte nöjt sig med det. Trots att han avtalat bort traktamente när han jobbar i Kiruna har han vid två tillfällen tagit traktamente.
 -Generellt har jag inte gjort det.

Två gånger!

 - Vi har gjort upp ett schema att jag ska vara där var tredje vecka. Och då har det väl varit så att det kommit oplanerade resor till Kiruna på kort varsel och då har jag ansökt om traktamente för dem, medger Lars Ove Jonsson.

Ulla Barruk Sunna medger nu, efter intervjun, och efter att ha gått igenom Lars-Ove Jonssons reseräkningar, att traktamenten betalats ut felaktigt två gånger förra året. Ulla Barruk Sunna säger att hon kommer att ta upp ett resonemang med Lars-Ove Jonsson om pengarna.

Lars Ove Jonsson säger till sameradion i ett förtydligande att hans placeringsort är Östersund och därför har rätt till traktamente även i Kiruna.

Han säger vidare att han endast ansökt om traktamente när han jobbat i Kiruna en gång - då vid en kombinerad resa till Gällivare. Jonsson säger också att det andra traktamentet har betalats ut trots att han inte ansökt om det.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se