Sametinget

Baer försvarar näringslivschefens resande

"Sametingets näringslivschef, Lars-Ove Jonssons resekostnader står i proportion till hans jobb och är inte för höga". Det säger sametingets styrelseordförande Lars-Anders Baer. Trots att Lars-Ove Jonsson spenderade över 300 000 på hotell, flyg och taxiresor förra året.

 - Det är mycket farande. I och med att vi fått de här nya arbetsuppgifterna och vi har satt igång mycket verksamhet så menar på att de här resekostnaderna inte är höga. Till och med hade jag hellre sett att de kanske vart ännu högre beroende på att vi skulle behöva ännu mer, säger Lars-Anders Baer.

Nästan varannan natt sov näringslivschefen, Lars-Ove Jonsson på hotell, sällan var det billigt. Dyraste natten var på designhotellet Nordic light i Stockholm, 2 000 kronor för en natt. Det har en naturlig förklaring säger Ulla Barruk Sunna.
 - Sametinget följer det statliga ramavtalet vid bokningar av hotell.

Reser varannan dag
Sametingets näringslivschef, Lars-Ove Jonsson hade 135 resdagar förra året. I snitt varannan dag var han på resande fot. Han bodde på 20-talet hotell och totalt slutade hotellnotan på 100 000 kronor. Resenotan blev totalt 310 000 kronor plus hans traktamenten på 44 000.

Valde inte det billigaste alternativen
Enligt Sameradions kartläggning bodde han inte på de billigaste alternativen som det står i Sametingets resepolicy. Men han följde statens ramavtal. Och Lars-Anders Baer sametingets styrelseordförande skulle vilja öka resandet om han kunde.

 - Vi har ju också resursbrist på vårt kansli. Vi kan inte göra allt vi skulle behöva göra. Och skulle vi gå efter den ambition vi har, skulle det kosta ännu mer, säger Lars-Anders Baer.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se