Nya Zeeland

Maorierna får tillbaka landområden

Maorierna får tillbaka mark av den Nya Zeeländska staten. Värdet på marken värderas till 2 miljarder svenska kronor. "Det är viktigt att resurser förs tillbaka till urfolket", säger Christopher Finlayson, som lett förhandlingarna från statens sida.

På Nya Zeeland genomfördes i lördags en cermoni för att markera att Nya Zeeländska staten överfört mark och pengar till ett värde av 450 miljoner nya zeelänska dollar, motsvarande omkring 2 miljarder svenska kronor, till landets urfolkgrupper i the Central North Island iwi.

Beslutet att genomföra detta togs 2008.

- Uppgörelsen är historik och visar på statens och urfolksgruppernas vilja att se till att viktiga resurser förs tillbaka till urfolket", säger Christopher Finlayson, som lett förhandlingarna från statens sida.

Ett aktiebolag har bildats som har ansvar för området. Det ägs till 90 procent av Maori kollektivet och till 10 procent av Nya Zeeländska staten.

SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: