Australien

Uluru befrias från bergsklättrare

Australiens regering har lagt fram ett förslag som innebär att det ska bli förbjudet att bestiga den berömda klippan Uluru (tidigare känd som Ayers Rock). Förslaget välkomnas av urbefolkningen men har orsakat stor politisk debatt.

350 000 turister besöker platsen varje år, 100 000 av dem klättrar upp på klippan. För urbefolkningen aboriginerna är Uluru en helig plats och de har arbetat för att stoppa klättringarna sedan ansvaret för klippan överfördes till dem 1985.

-Du kan inte klättra på Vatikanen, du får inte klättra på buddhistiska tempel och så vidare, säger den lokale aboriginledaren Vince Forrester till Reuters.

Politiker ser rött
Men planerna på att stänga ett av landets mest populära turistmål har fått många politiker att se rött. Territoriets turistminister säger att det är vansinne att stänga Uluru nu när landets turistnäring lider av lågkonjunkturen.

Av samma anledning har de konservativas talesman i miljöfrågor Peter Garret uppmanat premiärminister Kevin Rudd att stoppa förslaget.

-Besökare från Australien och resten av världen ska inte hindras att göra denna majestätiska och upphetsande resa.

TT-Reuters

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: