Sametinget

Näringslivschefens löneökning upprör anställda

Sametingets näringslivschef Lars-Ove Jonsson har fått en löneförhöjning på nästan tio procent. Hans lön höjs från 41 000 kronor till 45 000 kronor i månaden. Kanslichefen Ulla Barruk Sunna har satt Lars-Ove Jonssons nya lön.

Löneförhöjningen var 9,75 procent. Jämfört med lönenförhöjningen på mellan två och tre procent som de övriga anställda på Sametinget får. Dessutom gäller löneförhöjningen retroaktivt från sommaren 2008.

Lars-Ove Jonsson kan kvittera ut 48 000 kronor extra i sommar, utöver sin nya månadslön som ligger på 45 000 kronor.

- Den lönen som är satt, är utifrån vägande av var lönen ligger på sådana här tjänster inom statliga sektorn. Han var för lågt lönesatt tidigare. Det är den enkla förklaringen, säger Ulla Barruk Sunna.

Högre lön än professorer
Avdelningschef, Lars-Ove Jonssons lön är högre än t ex professorer har i Västerbotten. De tjänar i snitt 40 000 kronor i månaden, och avdelningsansvariga har i Norrbotten, i snitt 31 000 kronor i månadslön. Näringslivschefen Lars-Ove Jonssons nya lön sticker i ögonen på Sametingets anställda - men ingen vågar uttala sig offentligt.

Ulla Barruk Sunna är chef på Sametingets kansli - och det är hon som gett Jonsson en löneförhöjning på nästan tio procent.

- Löneökningarna räknar vi inte procentuellt på Sametinget. Utan vi räknar med vad nya löner är, så ligger det till. Och generellt ligger lönerna här på Sametinget mycket högt. Och det gäller alla, säger Ulla Barruk Sunna.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se