Norrbotten

"Vi har försökt skrämma bort vargen"

Ängeså sameby, norr om Överkalix, fick nej till skyddsjakt på varg både av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket.  Länsstyrelsens motivering var att samebyn inte försökt skrämma bort vargen, som befunnit sig i området sedan början av april.
Men det är helt fel, säger Ola Rokka, rovdjursansvarig för Ängeså sameby.

– Nej, det stämmer inte alls, utan vi har vid ett flertal tillfällen, med hjälp av Länsstyrelsens naturbevakare, försökt att skrämma vargen, vid ett flertal tillfällen, men det har ju inte hjälpt, säger Ola Rokka.

Ronny Edin är chef för Länsstyrelsens naturvårdsenhet i Norrbotten, och enligt honom kan Länsstyrelsen se på kartor hur vargen rör sig eftersom den är försedd sändare och kan pejlas in. Om det utförs skrämselåtgärder så märks det direkt på kartorna över hur vargen förflyttar sig menar Ronny Edin.

– Jag har ingen notering på att det skulle ha utförts skrämselåtgärder, det är ju det vi har haft som underlag, mycket möjligt att samebyn ändå har vidtagit det men som vi inte har fått redovisat.

Om det skulle visa sig att motiveringen för att ni sa nej till ansökan inte stämmer, vad händer då?

– Ja, jag måste utgå ifrån att de uppgifter vi får in som underlag och som våra sakkunniga för diskussioner kring, att de är korrekta, så att då får vi ta upp frågan igen naturligtvis om det finns anledning till det.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: