Idrott

Överskott - endast för Riksidrottsförbundets medlemmar

Samernas Svenska idrottsförbund, SSIF, vill ta del av Svenska spels överskott för att etablera ett samiskt idrotts- och hälsocenter i Jokkmokk, det enligt Börje Allas ordförande i SSIF.
Men eftersom SSIF inte är medlemmar i Riksidrottsförbundet, så får de inte ta del av pengarna.

Svenska spels överskottspengar går till Riksidrottsförbundet som förmedlar pengarna till sina medlemsförbund. Och dom kan inte SSIF få del av, eftersom dom är för små för att bli medlemmar i RF.

Karin Mattsson Weijber, ordförande för Riksidrottsförbundet, ser det inte heller som sitt uppdrag att stödja eller lobba för att SSIF ska få mer anslag.

– Vi har en idrottsproposition som lades av Regeringen till Riksdagen och som Riksdagen antog här i maj. Och där slår man fast väldigt tydligt att principen ska vara att det endast är idrottsorganisationer som är medlemmar i RF som RF ska fördela medel till.

Karin Mattsson Weijber menar att även om inte Samernas Idrottsförbund är med i Riksidrottsförbundet så får de stöd från annat håll genom ungdomsstyrelsen och Sametinget.

– Jag vill vara noga med att när jag säger att vi inte lobbar för dom så är det inte för att vi inte tycker att deras verksamhet är viktig, utan när vi håller oss till det som är vårt uppdrag, så innebär det inte en värdering av Samiska idrottsförbundets verksamhet, definitivt inte.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: