Oenigheter inför öppnandet av plenum

Sametingets presidium och valnämnden har varit oeniga om hur Sametingets första plenum för mandatperioden ska gå till. Det gjorde att presidiets ordförande Sylvia Simma skrev en skrivelse till Sametingets styrelse för att reda ut hur öppnandet ska gå till.

– Det som hade framkommit till mig, via kansliet, det var att valnämnden hade beslutat att det skulle vara ålderspresidenten som höll i allt, efter begäran från ålderspresidenten. Anledningen till den här skrivelsen är att vi från nuvarande presidiet vill ha ett förtydligande. Och det har vi fått också. Vi har haft ett möte där vi har tittat igenom vad som gäller. Nu är vi eniga allihop igen om vad som gäller och hur det här ska gå till, säger Sylvia Simma.

Regler behövs
Sylvia Simma menar att den uppkomna situationen visar att det är angeläget att skapa ett protokoll, ett dokument med regler för sametingets öppnande.

– Det här visar tydligt att det finns ett behov av ett förtydligande, göra någon form av protokoll, så att man vet vad som ska hända, till exempel vilken typ av gäster man ska bjuda in, vem som är värd och vem som kallar till mötet. Och alla sådana procedurordningar.

Kommer ni att skriva det under den kommande perioden?

– Jag hoppas det. Jag tycker den här lilla oredan som vi har haft, den visar att det behövs. Jag hoppas att vi gemensamt under nästa mandatperiod lyckas åstadkomma ett sånt här protokoll så att det inte bli några oklarheter när vi ska öppna Sametinget 2013.

Valnämndens ordförande Börja Allas har inte gått att nå, och dess vice ordförande Mikael Nilsson har avböjt att yttra sig.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: