Jämtland

Krokom vill bli samisk kommun

Nu söker även Krokoms kommun formellt om att bli en förvaltningskommun för det samiska språket.
– Det har hela tiden varit ambitionen, säger kommunalrådet Maria Söderberg.

Den tionde juni beslutade riksdagen att utvidga det samiska förvaltningsområdet med 13 nya kommuner, framförallt i det sydsamiska området.
Det innebär att det även i dessa kommuner ska bli möjligt att använda samiska i kontakten med myndigheter, domstolar samt rätt till förskola och äldreomsorg på samiska.

Lapsus
Men Krokom i centrala Jämtland var alltså inte en av dessa kommuner, trots att många samer bor i kommunen.

– Vi blev förvånade att vi inte fanns med från början och när vi undersökte saken visade det sig vara en lapsus från departementets sida. Det har varit kommunens mening från början att vi ska vara med, säger kommunalrådet Maria Söderberg (c).

Måste utvecklas
Nu ansöker alltså kommunen om att få ingå i förvaltningsområdet och kommunalrådet räknar med att Krokom har samma möjligheter som de andra kommunerna. 

– På samma sätt som de andra kommunerna så måste vi utveckla oss. Men vi har haft samarbete med samisktalande personer tidigare, både inom skola och äldreomsorg, säger Maria Söderberg.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: