Stockholm

"Processen kommer att gå vidare"

Undertecknandet av renbeteskonventionen kommer att fullföljas, trots att fyra samebyar överklagat.
– Det är ambitionen, säger Magnus Kindbom, sakkunnig i rennäringsfrågor vid jordbruksdepartementet.

Magnus Kindbom tror inte att samebyarnas begäran om rättsprövning eller vilja att stoppa undertecknandet kommer att ha någon betydelse.

– Nej, det tror jag inte, det beror ju på om det kommer ett utlåtande ifrån domstolen, vi har ju inte någon avsikt att nu stoppa processen utan låta den gå vidare.

Kränker rättigheter
Fyra samebyar, Saarivuoma, Talma, Vittangi och Muonio, vill att Regeringsrätten ska upphäva regeringens beslut att underteckna konventionen och stoppa undertecknandet.

Samebyarna anser att regeringen kränker deras civila rättigheter genom att ingå avtal som styr användandet av marker som de har sedvanerätt till. Men det tycker inte Magnus Kindbom.

– Regeringen och Riksdag, tidigare och genom tidigare överenskommelser med renbeteskonventioner, har uppfattat sig ha möjligheten att ingå de här avtalen och det är utifrån det vi har arbetat hittills, det är det jag generellt kan säga så här långt.

Undertecknar i augusti
Regeringen har som ambition att underteckna konventionen i augusti och i samband med det skicka den ut på remiss. Konventionen träder inte i kraft förrän Riksdagen har ratificerat den både i Sverige och Norge, något som regeringen beräknar ska ske någon gång under våren berättar Kindbom.

Remisstid
Svenska Samernas Riksförbund har krävt en remisstid på ett år, men det tycker Magnus Kindbom inte behövs. 

– Det låter för mig som en väldigt lång remisstid, därför att det här har ju under många år diskuterats och det har funnits förhandlingsdelegationer, även med samiska företrädare i, och man har haft diskussioner runt med samebyarna sedan tidigare så att det låter som en onormalt lång remisstid.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: