Tuorpon fick avslag om skyddsjakt

Tuorpon sameby i norrbotten fick avslag från naturvårdsverket på sin ansökan om skyddsjakt på en björn med ungar. Det trots att länsstyrelsen, enligt Naturvårdsverkets beslutsunderlag, anser att Tuorpons sameby har högst rovdjurstryck i Norrbotten.

Länsstyrelsen motiverar sitt beslut om avslag med att skyddsjakten på björnfamiljen inom Tuorpons sameby, lika gärna kan ske när den allmänna skyddsjakten på björn bedrivs på hösten.

Nils Petter Pavval, ordförande för Tuorpons sameby, är missnöjd med Naturvårdsverkets beslut. Han hade förväntat sig tillstånd till skyddsjakt på en björnhona med ungar säger han till Norrländska Socialdemokraten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: