Jämtland

"Det är värre än någonsin"

Jiingevaerie sameby har lidit stora rovdjursförluster. Kalvmärkningen visade att endast 43 procent av vajorna dom räknade i fjol hade kalv. Vilket är ungefär hälften av hur många det brukar vara.

Marianne Persson ordförande i Jiingevaerie sameby berättar att förlusten är ett hårt slag mot samebyn.

– Det här är värre än det någonsin har varit. Så här kan det inte få fortsätta. Det här tål vi inte. Vi har mycket björn, vi har flera lodjursföryngringar, och vi har järvföryngring och järvförekomst. Och örn har vi också. Så att alla tar sin del av kakan.

Det finns stor efterfrågan på renköttet både i Sverige och internationellt. Men renköttsproducenterna tvingas tacka nej till internationell export på grund av att många renar går förlorade till rovdjuren.

Ingen slakt
Marianne Persson tror att Jiingevaerie sameby inte kommer att ha några djur att slakta i höst. Hon har varit i kontakt med myndigheter både för att ansöka om skyddsjakt och om ekonomisk ersättning för de faktiska rovdjursskadorna.

– När vi haft så stora förluster på två månader och ordinarie slakt är om två månader, kommer det förmodligen inte att finnas så mycket kvar åt oss att börja slakta i höst. Så att det måste prövas nu och finns inte det möjlighet till ersättning, då har man ju bekräftat att man tänkt utrota rennäringen i Sverige.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: