Haparanda

Rovdjuren hotar Polaricas framtid

Regeringen har i samband med att Sverige tagit över ordförandeskapet för EU satsat på att marknadsföra renkött och annan svensk mat i utlandet. Men Polaricas VD Tommy Innala ser inte några möjligheter till att exportera renkött, eftersom det sedan länge råder brist på det på grund av rovdjurstrycket.

Bristen på renkött hotar också Tommy Innalas företag Polarica.

– Absolut. Vi är verkligen bekymrade. De sista två, tre åren så har vi varit nödsakade att dra i handbromsen vad gäller en del nyinvesteringar. Vi har dragit i handbromsen för en del marknadsinvesteringar. Hos oss så taxerar vi rovdjuren som våran största konkurrent. Vi till och med kan uttrycka oss som det är ett hot mot våran framtid.

Tommy Innala är ser visserligen mycket positivt på regeringens satsning på att marknadsföra renkött och annan svensk mat, men han menar att innan man satsar på att marknadsföra renkött måste man minska på rovdjuren.

Stora problem
Bland annat har Jiingevaerie sameby i år förlorat närmare 60 procent av årets kalvar till rovdjuren. Och flera andra samebyar har liknande problem.

- För våran del är vi verkligen bekymrade över hur tillgången kommer att vara i framtiden med rovdjurstryck. Vi har många renägarbyar som verkligen har stora problem. Jag tror att man måste diskutera den frågan mycket, mycket mer innan man pratar om alltför stora exportsatsningar. Nog skriver vi i våra markandsförningsböcker att det är vår hemmamarkand som kommer att prioriteras med den begränsade tillgång på kött som vi har.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: