Bra sommar för samiska turistföretag

Turismen väntas slå rekord i år i och med den svaga kronan. Många svenskar väntas stanna hemma och semestra och eftersom priserna är låga i Sverige väntas många utländska turister komma hit.
Och det här är nåt som de samiska turistföretagarna har märkt av. Sameradions rundringning visar att de flesta företagen har fler turister i sommar än tidigare.

En som har märkt av ökningen är Stefan Mårtesson, Fjällchef på Abisko Turiststation.

– Det har varit jättemycket folk, det som är lite problem för oss, om vi nu ska säga problem, är att det här är våran högsäsong och vi är i egentligen fullbelagda en normal sommar också, så väldigt många har ju fått vända i dörren här för att det är fullbelagt.

Rekordsommar
Sju av dom tio samiska turistföretagen som Sameradion har pratat med har märkt av ett ökat antal turister under sommaren. Nikkaluokta i Norrbotten upplever en riktig rekordsommar och Anariset i Jämtlandsfjällen har fler turister än vanligt.

Också Malin Johansson, Fjällhästen i Västerbotten, och Jörgen Jonsson, Idre samecenter har en bra sommar.

– Det är helt fullbokat så att det ser väldigt bra ut för sommaren, och även in på hösten så är det mycket bokat, säger Malin Johannson.

– Här nere i Idre så verkar det bra med turister, det gör det faktiskt, det är rätt så mycket campingturister som rör sig här, säger Jörgen Jonsson.

Tappar företag
Men lågkonjunkturen och kronans svaga värde är inte bara positiv för turistnäringen. Både Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi och Lapplandssafari AB i Ammarnäs har en sämre sommarsäsong än vanligt. Även om de får fler enskilda turister så tappar de bokningar från företag.

Mikael Vinka driver den samiska fjällgården Gaunja i Vindelfjällen genom Lapplandssafari AB.

– Privatresenärerna ökar ju lite, men vi jobbar året runt på helårsbasis mot företag och konferenser och olika organisationer, och där är det sämre när man kommer in på den marknaden, där märker vi av krisen.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: