Regeringen vill lämna tillbaka samiskt kranium

Regeringen beslutade i dag att ett kranium som förvaras vid Historiska muséet i Stockholm ska lämnas tillbaka till samisk ägo. Det handlar om ett kranium från Lycksele som härstammar från mitten av 1800-talet.

Sverige har tidigare lämnat tillbaka mänskliga kvarlevor till Australien, Nya Zeeland och Hawaii. Nu vill regeringen också att samiska kvarlevor ska kunna lämnas tillbaka för återbegravning.

- Det har tagit längre tid än vad vi har trott. Man måste vara absolut säger på etniciteten innan man tar ett sådant här beslut, säger kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth, som haft frågan på sitt bord.

Sparsamma uppgifter
Kraniet från Lycksele härstammar från mitten av 1800-talet.

I ett yttrande till regeringen skriver Historiska muséet att uppgifterna om kraniet är sparsamma.

Men den dokumentation som finns berättar att kraniet donerades till anatomiska institutionen vid Uppsala universitet 1861 av en doktor Ångström.

Kraniet beskrivs vidare som en lämning efter "lapp från Lycksele socken".

Kraniet har aldrig varit begravt och har därför med största sannolikhet använts i studiesyfte.

Inget Rounalabeslut
1997 överlämnades kraniet tillsammans med omkring tusen andra kranier och skelettdelar från Uppsala till Historiska muséet i Stockholm, där de förvarats sedan dess.

Där finns också tolv kranier från Rounala kyrkogård i Karesuando som plundrades från sina gravar 1915.

Sametinget har begärt att även dessa ska återlämnas - men där har regeringen inte tagit något beslut ännu.

- Vi är osäkra på etniciteten i det här fallet. Forskning visar ju att kranierna är betydligt äldre än man tidigare trott och de kan ha en annan etnisk bakgrund, exempelvis kväner, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se
Katarina Björcke
katarina.bjorcke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: