1 av 3
Buffy Sainte-Marie tyckte Riddu Riddu var kul. När hon inte spelade var hon en vanlig festivalbesökare. Foto: A-M Ahlén.
2 av 3
Raghild Dalheim Eriksen. Foto: A-M Ahlén
3 av 3
Buffy Sanite-Marie trivdes i Norge. Foto: A-M Ahlén.
Riddu riddu i Norska Kåfjord

Största urfolksstjärnan satte publikrekord

Trots regn, rusk och kyla blev det ett nytt besöksrekord på årets Riddu Riddu-festivalen i norska Kåfjord. Det var omkring 4.300 personer som köpt biljetter, och lägger man samman besökarna för varje konsert, kurs, språkbad och utflykt blir det omkring 20.000 deltagare. Och många hade kommit för Buffy Sainte-Maries konsert.

I år gör Buffy Sainte-Marie två framträdande i Europa. Varför valde hon just Riddu riddu?
– Det lät bra, det lät kul. Jag tycker om att åka till Norge, jag har spelat i många städer under åren. Jag har kommit hit i över 40 år - ibland får jag en inbjudan och folk är så trevliga. Dom är verkligen trevliga, sa den amerikanska urfolkssångerskan Buffy Sainte-Marie.

En dröm går i uppfyllelse
För festivalledaren Ragnhild Dalheim Eriksen var Buffy Sainte-Maries konsert en dröm som gick i uppfyllelse.
– Det har varit en dröm sedan vi startade att få bjuda in den största urfolksstjärnan i världen, till denna lilla bygd - det är en jättestor dröm som har gått i uppfyllelse.
Andra artister som var där var Alit Boazu, the Blacksheeps, Adjágas, Johan Sara junior och Niko Valkeapää.
Nytt för i år var att man öppnat ett tredje familjecamp, samt att man invigt det kanadensiska Nisga'a longhouse på urfolksbostadsområdet.

Ger plats för sjösamerna
Riddu riddu stärks det sjösamiska området i Sapmi, menar Ragnhild Dalheim Eriksen.
– Vi är väldigt viktig för Sapmi och för det sjösamiska området, som har varit marginaliserat och som det har förtigets om. Det att Riddu riddu har givit plats för sjösamerna och skapat en miljö att känna stolthet i - det är helt unikt.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".