Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre kalvar i skogsamebyarna

Publicerat torsdag 23 juli 2009 kl 10.28
Kalvmärkning i Purnu Gällivare skogsameby. Ture Person, 82 år, tillsammans med sonen och Wiliam. Foto: John Kuoljok

Nu är skogssamebyarna så gott som klara med årets kalvmärkning. Och för många byar blev det ett dystert resultat. Sju av dom nio skogssamebyarna som Sameradion pratat med säger att kalvtillgången har minskat. Och alla bedömer att det beror på det hårda rovdjurstrycket.

Rune Stokke som är ordförande för Udtja sameby i Kåbdalis, ser att kalvarna har blivit färre under de senaste 10 åren.
– Ska man få bra tillgång på kalv då måste man gå en tio år tillbaka, efter det har det sjunkit katastrofalt, om man räknar från dagsläget då ser man ju det största svinnet när man tar ihop dom och börjar räkna renarna i november-december, och då har det ju visat sig att man har borta 40 procent av kalvarna, och det är ju mycket allvarligt, säger Rune Stokke.

Oroande minskningar
Också Gällivare sameby upplever en stadig minskning av kalv från år till år. Mausjaure sameby i Arvidsjaur trakterna uppger att de har 30 procent mindre kalv än vanligt. Och grannen, Maskaure sameby, har kvar knappt hälften av sina kalvar.
Samtliga samebyar skyller förlusterna på rovdjuren, eftersom våren och sommaren i övrigt varit fin med bra bete.

Örn och björn värst
Även Östra Kikkejaure sameby har mindre kalv än ett normalår. Och precis som de övriga skogssamebyarna så har Anders Ruth märkt en ökning av både björn och örn.
– Vi ser ju att det är björn som vi framförallt ser har ökat, björn och örn här under sommaren, och förlusterna fortsätter ju nu även efter kalvmärkningen och under hösten. När man ser med blotta ögat att det försvinner kalv, då förstår man att förlusten är stor.

Slut med renskötseln?
Fyra år i sträck har 40 procent av Udtja samebys kalvar försvunnit innan höstsamlingen. Och Rune Stokke tror inte att det går att fortsätta med renskötseln så länge till under sådana villkor.
– Nä, jag tror inte att det går så mycket längre, för man måste ju ha en viss procent kalvar och kvigor så att man får en hyfsad återväxt, så det här kan inte hålla på så mycket längre till.
– Man hör signaler från många byar att nu börjar gränsen vara nådd för att man ska kunna tåla så mycket mer, och det räcker ju inte i dagsläget att få mer ersättning utan rovdjuren måste ju ner, det här björnantalet, säger Rune Stokke, ordförande i Udtja sameby.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".