Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

- Ersättning löser inte problemet

Publicerat onsdag 5 augusti 2009 kl 14.12
professor i rennäring Öje Danell Foto: Anna-Maria Ahlén

Professor rennäring Öje Danell säger att rovdjurs-situationen i renbetesområden är så illa att drastiska åtgärder behövs idag.

I en konsekvens-analys av rovdjursstituationen i renbetesområder säger Öje Danell att rovdjursersättningen inte löser problemet. Han menar att man nu måste göra drastiska nedskärningar av rovdjursantalet.
– Man måste ta ett allvarligt tag i rovdjurspolitiken i norra-Sverige och man måste skära ned för att få stopp på den trend som pågår nu, säger Danell.

För en del samebyar har årets kalvmärkning visat att kalvtillgången har varit mycket dålig. Till exempel har Jingevaerie sameby förlorat närmare 60 procent av årets kalvar till rovdjur.
Danells analys visar att man är i akut risk för kollaps om predationen överstiger 22 procent, något som man enligt hans statistik gjorde redan i 2008. Han säger att man med mycket säkerhet kan säga att procenten är mycket högre nu, då han har baserat sig på två år gamla siffror, som sannolikt har ökad sedan dess.
– Från Västerbotten och söderut så är man sannolikt över kollapsgränsen redan. Det är svårt att dokumentera hur mycket av förlusten som skylds rovdjur, men det handlar iallafall om över hälften, och det är försiktigt uttryckt, säger han.

Danell menar att den nya rovdjurspropositionen som kom i början på juni, inte egentliga har några förslag när det gäller rovdjurspolitiken i renskötselsområder.
– Det är lite beklagligt därför att det är väldigt bråttom, säger Danell.
Hur bråttom är det?
– Det måste ske nu. Läget är mycket allvarligt vad jag kan forstå, avslutar Danell.
Lisa Marie Kristensen
lisa-marie.kristensen@sr.se

Utdrag från Öje Danells analys

  • Järv i renskötselsområde ökade från ca. 575 individer i 2006 till ca. 800 i 2009.
  • Antalet lodjur ökade från ca. 500 individer i 2004 till ca. 960 individer i 2009.
  • För åren 2006-07 beräknade Danell att ca. 45- 49 000 renar kom till att bli dödade av rovdjur, altså 17-18 procent av vinterstammen.
  • För år 2008 beräknade Danell att ca. 58-63 000 renar kom att bli rovdjursdödade. Ca. 24 procent av vinterstammen.
  • För 2009 beräknar Danell att ca. 67-72 000 renar kom att bli dödade av rovdjur. Ca. 28 procent av stammen.
  • När så mycket som 23 procent av stammen försvinner, är man enligt Danell i akut risk för kollaps.

Källa: Konsekvensanalys av rovdjurssituationen i renskötselsområder av Öje Danell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".