Mikael Vinka
Umeå

Trendbrott för samiska språk

Det är fler sökande än någonsin till de sydsamiska kurserna på Umeå Universitet. Det är fler som vill läsa sydsamiska än nordsamiska. Det är ett trendbrott för samiska språk, det säger Mikael Vinka, universitetslektor vid institutionen för språkstudier på Umeå Universitet.

– Jag tror att det är ett starkt medvetande om hur pass hotat språket är, och att vi är inne i den elfte timmen redan, eller redan i mångt och mycket passerat när det gäller våra hotade språk.

Enligt Mikael Vinka beror det stora intresset för sydsamiska inte på Universitetets jobb att locka till sig studenter.

– Jag tror mycket beror på det stigande engagemanget i det samiska samhället, det är ett enormt engagemang på alla nivåer och det är nåt som vi resultatet av på universitetet.

Anne Wuolab
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".