Norrbottens koncessionssamebyarna

Kalvtillgången än så länge god

Kalvantalet ser bra ut i koncessionssamebyarna i Norrbotten. Hälften av dessa åtta samebyar, har mer kalv än vanligt, och bara en har något mindre. Men det är inte bara kalv det finns gott om, rovdjuren tycks också ha blivit fler enligt samebyarna.

Thomas Sevä, Muonio sameby, fasar inför hösten.
- Ja, det är ett normalår på kalvtillgången, men överlevanden till hösten räknar vi med att vi kommer få ganska mycket svinn på grund av björnarna som finns nu i kalvningslandet, den procenten vet jag inte att säga men vi kommer att mista en hel del kalv till hösten, det är jag helt medveten om, säger Thomas Sevä.

Lite bättre än fjolåret
Flera av koncessionssamebyarna rapporterar att de har gott om kalv, och många säger att kalvarna är stora och fina i år. En av dom är Göran Nilsson i Ängeså sameby.
- Det är väl ungefär som fjolåret, kanske lite bättre i år, vi har haft stora och fina kalvar, säger Göran Nilsson i Ängeså sameby i Överkalix kommun.

Problem samla in ren
Pirttijärvi sameby har haft problem med att samla in renarna, vilket Cenneth Pettersson tror beror på att de var lite sent ute. Men kan i alla fall konstatera att tillgången på kalv är god:
- Ja, nästan det bästa någonsin, är min upplevelse, säger Cenneth Pettersson.

Som en djurpark
Men också Pirttijärvi sameby har problem med rovdjuren.
- Oj, dom har vi gott om, det är som en djurpark våran sameby, vi har alla sorter.
Trots det tycks kalvarna ha klarat sig bra, än så länge, även Cenneth Pettersson räknar med ett svinn till hösten:
- Ja, då måste de ju passera det området där vi har största mängden lodjur, och det brukar ju minska, betydligt mindre har vi väl i september när vi börjar ta in dem, så har det varit nu i många år.

Maria Unga
maria.unga@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista