Tärnaby

Fler tävlande i Sommar Same SM

Det är rekordstort intresse för Sommar Same SM i Dearna som startar idag. Under helg ska segrare koras i terränglöpning, lassokastning, sprint samt stafetter.

– Det är otroligt bra, vi hade väl inte förvänta oss att få så många deltagare. Vi har väl ungefär mellan 530 - 540 starter totalt under SM:et, och det tycker jag är väldigt mycket, det är faktiskt mer än när vi hade tävlingarna sist och då hade vi också många deltagare, säger tävlingsledarn Jan Olof Winka.

Om man tittar till dom senaste åren, så har Same Sm haft en tendens att få ett mindre deltagarantal, du som har erfarenhet av samisk idrott vad är din spontana reaktion ?
-- Det är väl ganska naturligt tycker jag, eftersom som Dearna ligger ganska mitt i sameland, och det gör att folk har lite kortare resor, sen brukar det alltid vara bra tävlingar här och bra arrangemang, allting gör ju sitt, säger Jan Olof Winka.

Har det stora deltagarantalet skapat några bekymmer för arrangörsföreningen Dearna ?
– Vi har ju inte lassokval på fredag som tidigare utan vi har kval på förmiddagen på lördag och det har ju inte varit tidigare vad jag vet utan det har ju oftast varit på fredag eftermiddag, nu har vi bara löpning på fredag. Vi har lite jobbigt på lördag, det har vi defenitivt. Vi har ju lassokval sen har vi sprint mitt på dagen och sen har vi lassofinalerna på eftermiddagen så det kommer att bli full dag så att säga, säger Jan Olof Winka.

John Kuoljok

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista