Junsele

Renskötare utbildas i björnjakt

Nu ska björnjakten bli effektivare. Viltskadecenter och Samernas Riksförbund håller i veckan en kurs för renskötare med hundar, för att lära hundarna att skälla och spåra björn.

Kursen hålls i Junsele i Västernorrlands län och syftet är att ge renskötare större möjligheter att med hjälp av hund dokumentera när det har varit skador på till exempel kalvningslandet. Det säger Jens Karlsson som har hand om rovdjursfrågor på Viltskadecenter.

– Men också att ge dom större möjligheter att hitta igen dom här björnarna, om det till exempel ges tillstånd tills skyddsjakt.

Satsning under tre år
Regeringen har gett Viltskadecenter i uppdrag att hitta förebyggande åtgärder för rovdjurens påverkan på renskötseln, och att denna kurs är en liten del av dessa åtgärder som planeras att genomföras under tre år.

En annan stor del av uppdraget består av att undersöka hur stor del av renarna som faktiskt skadas och dödas av björn, berättar Karlsson.

Jens Karlsson menar också att dagens arealbaserade ersättningssystem är fel, och att det genom detta uppdrag ska komma till rätta med det problemet.

– Vissa samebyar som inte är så stora, kan ha väldigt hög björntäthet, och då har de ganska stora skador men får relativt lite ersättning, säger han.

Sista halmstrået
Stig Persson, rovdjurssamordnare från Gällivare skogssameby, känner väl igen denna problematik, eftersom de har ett stort rovdjurstryck i samebyn, och då främst av björn.

Persson berättar att rovdjuren har ökat stadigt, sedan år 2000.  Stig Persson berättar också att de har två plotthundar i samebyn, som kommer att utbildas under björnhundskursen i Junsele. Persson är förväntansfull, men samtidigt också lite uppgiven inför kursen.

– Ja, man får ju hoppas att det visar resultat redan till hösten, det här med jakten och kursen är som att gripa efter det sista halmstrået som kanske finns, säger han.

Kan inte vänta
Gällivare skogssameby har tidigare blivit beviljade skyddsjakt på björn men på grund av olika orsaker har det gått dåligt, speciellt eftersom det är så svårjagat i deras sameby. Persson menar också att deras rovdjursproblematik behöver åtgärdas på en gång.

– Vi kan inte börja med en forskning som tar tio år innan vi kan få igång ersättningssystemet, det måste upp idag, eller så måste björnantalet ner.

Sara Björne
sara.bjorne@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista