Fler partier i styrelsen
SAMETINGET

Sju ledamöter i styrelsen

Nästan alla partiet får plats i den nya sametingsstyrelsen som kommer att bestå av sju ledamöter. Det blir alltså en proportionellt vald styrelse den kommande mandatperioden, allt enligt uppgifter till Sameradion.

Efter valet i maj har åtta partier tagit plats i Sametinget. Efter förhandlingar mellan partierna är de flesta överens om att styrelsen ska vara proportionell och bestå av sju ledamöter.

Det här innebär att minsta partiet Álbmut hamnar utanför och får istället genom samarbete med något annat parti försöka ta en plats som ersättare i styrelsen. Enligt uppgift verkar Álbmut godta den här lösningen.

Plenum väljer styrelse
Den gångna mandatperioden har styrelsen varit parlamentarisk, vilket inneburit att fyra partier genom samarbete bildat styrelseallians och de två övriga partierna har suttit utanför i oppsition. Men det här förändras alltså nu.

Sametinget öppnas idag i Kiruna och därefter hålls ett plenum där styrelsen ska utses.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".