(Arkivbild) Foto: AP Photo/Sam Harrel/Scanpix

Påstådd smygkalvmärkning upprör i Sirges

I Sirges Sameby har man märkt kalvar i smyg. Så skriver en anonym skribent på Norrbottens Kurirens webbsida Fria ord. De påstådda smygkalvmärkningarna har förargat byamedlemmar som inte säger sig ha fått veta om att det var kalvmärkning.

Per Kuhmunen är en av dem som visste om och var med på kalvmärkningen och han betvivlar att folk i samebyn inte känt till att det var kalvmärkning.

 – Alla ska ha vetat om det, det var ju folk från Tuorpun och Jåhkkågaska samebyar, men lite från Sirges och jag vet inte varför.

Sameradion har varit i kontakt med flera samebymedlemmar som inte var med på kalvmärkningarna. Enligt dem kom beskedet om den förestående kalvmärkningen alldeles för sent och dessutom menar de att är ovanligt med kalvmärkningar i samebyn i augusti.

Per Kuhmenen menar dock att planeringen har skett på sedvanligt vis och att kalvmärkningen bestämdes redan den 3 augusti.

"Missbrukat förtroende"
I den anonyma insändaren på Kurirens hemsida hävdas att smygkalvmärkningen är en hämd efter att de inte har fått tillstånd att använda helikopter för att samla ren. Därför har en grupp renägare samlat renar på eget initiativ med motorcyklar.

Men även det att flera styrelsemedlemmar har varit på kalvmärkningen har gjort folk upprörda. De kunde ha kontaktat övriga medlemmar om detta, menar insändarskribenten och anser att styrelsemedlemmarna har missbrukat sitt förtroende som de har fått av medlemmarna.

Per Kuhmenen avvisar starkt att styrelsen skulle tvingas avgå, eftersom det trots allt är renägarna som sitter i styrelsen och att de måste då kunna ta sådana beslut. Kuhmunen tillägger att det hade varit möjligt att flytta kalvmärkningarna, men då hade det blivit mycket dyrare.

Johnny Skoglund
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".