Sametingets plenum i Kiruna. Foto: Olle Arvidson
Sametinget

Stora utmaningar väntar styrelsen

Den nyvalda styrelsen står inför stora utmaningar - och det kommer att krävas stor kompromissvilja för att driva igenom besluten. Den analysen gör sameradions kommentator Jörgen Heikki.

Sametinget går in i en fyraårsperiod som kan leda till stora avgöranden när det gäller samernas situation, exempelvis när det gäller rätten till land och vatten.

Regeringen har ju nämligen aviserat en samepolitisk proposition redan till början på nästa år med förslag inom flera områden som tidigare utretts av staten. Det kan komma besked om en svensk anslutning till urfolkskonventionen ILO 169, det kan komma förslag om utvidgade samebyar och det kan komma förslag som berör jakt- och fiskerätten.

Sametinget kan redan under hösten få ge sina synpunkter på regeringens överväganden - frågan är därför hur de senaste dagarnas turbulens påverkar sametingets möjligheter att yttra sig i frågan.

Fyra politiska konstellationer
Mötet i Kiruna har nämligen visat att det finns fyra olika politiska konstellationer - Skogssamerna, Landspartiet svenska samer och Min geaidnu i en konstellation, Jakt- och fiskesamerna och Álbmut i en konstellation, Guovssonásti som en egen enhet och Samelandspartiet och Samerna som står utanför styrelsen i en gruppering.

Ingen av dessa allianser har egen majoritet i sametinget och styrelseordförande Sara Larsson valdes endast av åtta ledamöter.

Det kan komma att bli förhandlingar och politisk kohandel om i stort sett vartenda större beslut som sametinget ska ta.

Stora ideologiska skillnader
Partierna som till slut valdes in i styrelsen har dessutom så stora idelogiska skillnader i centrala frågor så partierna som står utanför styrelsen, Samelandspartiet och Samerna med en tredjedel av platserna i plenum kan spela avgörande roller med sina röster.

Det maktspel och de politiska intriger som vi sett vid sametingets plenum under dessa dagar kan också få konsekvenser lång tid framöver.

Flera partier känner sig svikna och det kan få till följd att det inte alltid är rationella argument som ligger bakom de politiska besluten.

Regeringens samepolitiska proposition kan bli ett första test på sametingets handlingskraft.

Vikten av en bred majoritet i sametinget i dessa frågor är viktig för att samernas ståndpunkter ska tas på allvar - både beslutsfattare och debattörer är nämligen ganska raska på att påpeka när sametinget är oenigt i centrala frågor.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".