Bild på björnen Rapa, ur SVT:s dokumentär "till minne av Rapa". Foto: Anders Sjöberg

Björnen blev friad

Granskningsnämnden för Radio och TV friade idag SVT's program om björnen Rapa i Sareks nationalpark, då man menar att den inte stridit mot kravet av opartiskhet och saklighet.

Programmet var anmält till granskningsnämnden då anmälarna SSR och Saminuorra menade att programmet var partiskt och osakligt. Man menade att tv-tittaren kunde dra den slutsatsen att det finns motsättningar mellan renskötsel och björnarna i området, och att det var kränkande för renskötare.

Till minne av Rapa, följde en björnhona i Sareks nationalpark, och berättade bland annat att forskare förlorade kontakten med björnen i 2007 då den troddes ha fallit offer för tjuvjakt.

SR Sameradion
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".