BJÖRNJAKT

Skottpengar på björn

Västra Kikkejaure sameby i Norrbotten inför en belöning på 3000 kronor till den som skjuter en björn på samebyns åretruntmarker. Anledningen är att fler björnar behöver fällas för att minska skadorna för samebyn.

 – Vi vill stimulera till en högre avskjutning på våra åretruntmarker mellan Arvidsjaur och Arjeplog, i första hand inom kalvningsland, sensommarland och höstland, säger samebyns vice ordförande Jonas Stenberg.

Det är en ovanlig åtgärd som samebyn tar till när de vill belöna de som skjuter en björn på markerna. Men då skadorna som björnen ställer till med ökar anses det nödvändigt.

 – Vi är ju rätt så medvetna om att skadorna är i större omfattning än vad vi tror själva.

Samebyns marker ligger i det område i Norrbotten där 37 björnar får skjutas. Hittills i år har två björnar fällts på markerna där samebyn har sina åretruntmarker.

Men för att stimulera jägare till att vara mer i skogen och för att visa sin uppskattning har samebyn fattat beslut att utdela en belöning på 3000 kronor till den som skjuter en björn.

Jonas Stenberg hoppas nu att det ska ge resultat för samebyns del men att även jägarna kan gynnas av det.

 – Nu pratar jag utifrån rennäringens sida men jag tror ju absolut att vi har ett delat intresse i och med att björnarna har både älg och ren på matsedeln.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten

Thomas Sarri, SR Sámi Radio
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".