Västerbotten

Prospektering trots avsaknad av tillstånd

Ett kanadensiskt nickelbolag tänker börja provborra i Vindelfjällen om tre veckor. Bolaget Blackstone Nickel räknar med att starta den omstridda gruvprospekteringen nu trots att tillståndet inte är helt klart.

I ett brev till Grans sameby informerar man om att borrningarna börjar om tre veckor. Men enligt Länsstyrelsen i Västerbotten återstår att se om de verkligen får starta.

Enligt beslut från Miljödomstolen i Umeå nyligen fick Blackstone rätt mot Länsstyrelsen eftersom domstolen inte kunde se att provborrningarna stred mot reservatsbestämmelserna.

Man får inte skada ytbildning i reservatet utan dispens enligt bestämmelserna. Men det gäller inte alla. Samebyar behöver inte dispens eftersom de är rättighetsinnehavare och Miljödomstolen menade att eftersom Blackstone har undersökningstillstånd är de också rättighetsinnehavare i reservatet och därför behövs ingen dispens.

Det tolkar Blackstone som att de kan börja borra om tre veckor. Förutom brevet till samebyn kan man läsa på bolagets hemsida att de är mycket nöjda med att Miljödomstolen gett Länsstyrelsen bakläxa.

- Men de får inte borra än säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen.

Miljödomstolen har sagt att Länsstyrelsen ska pröva ärendet enligt Natura 2000 bestämmelserna.

- Provborrningarna kräver fortfarande tillstånd av Länsstyrelsen och redan i morgon ska man börja titta på ärendet, säger Björn Jonsson.

Örjan Holmberg SR Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".