Elise Valkeapää vädjar om hjälp för att få stopp på våldsgängen bland indianska ungdomar i Guatemala. Foto: Lars-Ola Marakatt
Guatemala

Våldet ökar bland indianungdomar i Guatemala

De våldsamma marasgrupperna i Guatemala ökar och har nu fått fäste även i byarna där.  Världen måste ta ansvar nu för att barn och unga kan gå i skola istället för att vara med i gäng och råna och döda, säger Elise Valkeapää, som nyligen anlänt till Sverige igen, efter vistelsen i Guatemala.

- Det handlar om ungdomar som kommer från fattiga hem. Dom har inte mat, går inte i skola. Föräldrarna har inte marker, säger Elise Valkeapää.

Tvingas med i maras
Det bor 12 miljoner människor i Guatemala. Av dem är 9 miljoner fattiga. De flesta tillhör mayafolket. Och nu hamnar inte bara många av mayaungdomarna i kriminella gäng, utan gängen har också börjat tvinga till sig indanungdomarna i gängen, berättar Elise Valkeapää.

- Man går till familjerna och säger att "Om inte din pojke får komma med i maras, så dödar vi er". Och många familjer tvingas flytta för att deras barn inte ska behöva gå in i maras, säger Elise Valkeapää.

Bott i Guatemala
Elise Valkeapää har bott i Guatemala i flera omgångar det senaste decenniet. Hennes jobb är att hjälpa mayaindianerna.

- Mer än varannan maya kan inte läsa och skriva, säger Valkeapää. Och nu har hon själv startat en fadderverksamhet. I dag finns ett 50-tal samiska familjer som skänker pengar till mayaindianerna.

Men hon ser det som en större politisk uppgift för världens länder att lösa.

- Det är allas ansvar i världen att hjälpa ungdomarna att få utbildning, få dom ut ur marasgängen och att dom får en dräglig tillvaro, med utbildning, mat och att familjen åter får samlas, säger Elise Valkeapää.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".