Ingrid Inga, samelandspartiet anklagar styrelseordförande Larsson för att fara med osanning.
Sametinget

Inga anklagar Larsson för osanning

Sametingsmötet i Kiruna rör fortfarande upp känslorna hos politikerna. Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga anklagar nyvalde styrelseordföranden Sara Larsson för att fara med osanning.

De senaste dagarnas ordkrig har handlat om att Samelandspartiet och partiet Samerna inte nominerade några ledamöter till varken sametingets presidium eller till styrelsen.

Detta har i Sameradion kritiserats av sametingets nyvalda styrelseordförande Sara Larsson.

- Antingen vill de inte berätta hur det gick till eller så är det osanning som förs fram i media, säger Ingrid Inga.

Nej till nomineringen
Vid valberedningens möte inför valet till presidium nominerade Samelandspartiet Margret Fjellström som ordförande - efter omröstning valde valberedningen att istället föreslå Stefan Mikaelsson.

Samelandspartiet kunde därefter själv ha föreslagit Margret Fjällström inför plenum - men gjorde inte det. Partiet nominerade därefter inte heller någon ledamot till styrelsen.

- Vi insåg ju att något proportionellt valsätt inte gäller eftersom vår kandidat till presidiet inte lyftes upp. Vi insåg att det fanns en tydlig majoritet och den skulle få sin chans att leda sametinget, säger ingrid Inga.

Samerna vill se en ny styrelse
Partiet samernas ordförande Anders Kråik antydde i Sameradion häromdagen att partiet vill arbeta för att en ny styrelse ska bildas.

Sara Larssons svar på detta var att då måste någon rikta ett misstroende mot styrelsen.

Ingrid Inga är inte beredd på någon misstroendeförklaring just nu.

- Vi kommer att avvakta det politiska arbetet i plenum för att vi är i opposition. Vi kommer att arbeta utifrån detta, säger Ingrid Inga.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".