Connect Sápmi vill ge stöd till kvinnliga slöjare i Sápmi. Kanske någon av eleverna som hade slöjdutställning på Samernas i år kan få hjälp i sitt eventuella företagande. Foto: Kristina Nutti

Connect Sápmi satsar på en andra omgång

Idén med Connect Sapmi är att få fler jobb till Sapmi. Nu pågår den andra upplagan för kvinnliga samiska företagare. Men man behöver inte vara en ny företagare för att vara med i Connect Sapmi.

Sara Svonni är en av de sju företagarna och hon driver sedan 2002 sitt eget kläddesignföretag. Och för henne har Connect Sapmi betytt en nystart.

- Man kan säga att Connect har varit som en väckarklocka, eller en kick i baken för mig och mitt företag. Jag måste börja satsa och tänka kanske lite annorlunda också, att inte bara vara inne på samma spår som jag varit sedan jag startade, säger Sofia Svonni.

Finansieras med EU-medel
Connect Sapmi är ett samarbete mellan Connect Norr och Svenska samernas riksförbund, som finansieras med bland annat EU-medel.

Karin Ahldén är projektledaren som hjälper de samiska företagarna att utveckla sin verksamhet.

Connect är en ideell förening som finns i sammanlagt 19 länder. Den startade i San Diego i USA i mitten på 80-talet. Och i norr finns kontor i Luleå, Skellefteå, Östersund och Umeå.

Karin Ahldéns jobb som affärscoach är att hjälpa bolagen att komma ut och kommersialisera så fort som möjligt. Och även att koppla ihop dom med kontakter som finns inom Connects nätverk.

- Och i slutländan ska det leda till starkare bolag och fler anställda, säger Karin Ahldén.

Viktigt med rätt fokus
För Sara Svonni har Connect Sapmi betytt att hon stärkts i uppfattningen att hon har rätt fokus på sin verksamhet, moderna kläder i renskinn. Och för att slippa jobba extra ska hon utvidga verksamheten med t-shirts och disktrasor i en övergångsperiod.

- Tanken är att mina kläder fortfarande ska vara måttsydda, bra kvalité, och unika, unik design. Det är rätt att hålla på med det. Det är det jag ska kämpa på med, för i slutändan är det, det som jag bara ska leva på. Då ska det inte vara så viktigt för mig att ha alla dom här andra biprodukterna, säger Sara Svonni.

Anna-Maria Ahlen
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".