1 av 4
Ella-Carin Blind från Umeå jublar tillsammans med Umeås kommunalråd Marie-Louise Rönnmark.Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX
2 av 4
Ingrid Vinka, Lycksele. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
3 av 4
Lycksele sameförenings ordförande Samuel Arnfjell. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
4 av 4
Sameviste på Gammplatsen i Lycksele. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
Umeå

Samiska förväntningar på kulturhuvudstaden

Igår blev det klart att Umeå blir kulturhuvudstad i Europa år 2014. Från samiskt håll förväntar man sig nu att Umeå visar fortsatt seriösa ambitioner vad gäller den samiska kulturen - även utanför kommungränserna.

Samuel Arnfjell är ordförande i Lycksele sameförening, han var glad över utnämningen av Umeå som kulturhuvudstad 2014.

– Vi hoppas att det bottnar i seriositet och att det droppar av, att även kranskommuner och det som traditionellt är samiskt område får vara med och delat i processen och det som kommer framöver, det är jättepositivt.

Igår eftermiddag förkunnade juryns ordförande Sir Bob Scott att Umeå blir kulturhuvudstad i Europa 2014. Enligt juryn vann Umeå för att de låg närmast de kriterier som juryn gått efter, bland annat att koppla ihop Sverige med Europa.

Kostnaden för projektet blir cirka 400 miljoner kronor som kommer delas mellan kommunen, regionen, staten och EU.

Jobbat hårt
Umeå har lyft fram den samiska kulturen i sin ansökan och en av dem som jobbat hårt för det är Michael Lindblad, ordförande i Umeå sameförening. Han hoppas nu att kommunen under 2014 på allvar lyfter fram även svåra samiska frågor.

– För det måste också finnas fördjupning, inte bara sceniska uttryck utan fördjupning, man ska inte glömma den bas som vi står på och kommer i från, det är svåra frågor som har med att göra att vara urfolk och minoritet.

Fått upp ögonen
Även Ingrid Vinka i Lycksele är inne på samma sak som Lindblad.

– Ute i Europa har de fått upp ögonen att det är urfolk här uppe och jag hoppas att de förstår att det här är ett seriöst område, inte bara ett jippo utan här lever människor och det är ett hårt klimat men vi överlever - så att världen kommer att öppna ögonen för samerna.

Renrajd genom staden
Ja det återstår att se hur kommunen går vidare nu efter vinsten, men ska man döma av kommunalrådet Mari Louise Rönnmarks kommentar igår så verkar det som om de samiska frågorna även fortsättningsvis har en central och viktig plats inför kulturhuvudstadsåret.

– Vi startar med en renrajd som åker rakt genom staden, sedan kommer de att få uppleva passion, experimentlusta mellan operan, teatrarna, stadsutveckling och ny arkitektur. Den samiska historian kommer att lyftas på ett helt annat sätt.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Peter Öberg, SR Västerbotten
peter.oberg@sr.se

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".