Eskil Erlandsson Foto: Erik Bratthall
Stockholm

Erlandsson tar lätt på Samerådets kritik

Det är inte möjligt att samråda med alla samiska organisationer inför politiska beslut som rör samerna. Det säger sameminister Eskil Erlandsson efter Samerådets kritik för ett par veckor sedan.

Regeringen förbereder just ett paket med förslag med utgångspunkt i de utredningar som gjort de senaste tio åren kring samiska förhållanden, exempelvis om ILO-konventionen 169 och jakt- och fiskerätten. En försmak av förslagen kan komma i en skrivelse de närmaste veckorna. Samerådet menar att dessa förslag har förberetts helt utan samråd med samiska företrädare.

I ett pressmeddelande skriver Samerådets ordförande Mattias Åhrén att rätten till samråd är en central byggsten i urfolksrätten - och det är oacceptabelt att Sverige stängt ute samerna från beredningen av den här frågan, skriver Åhrén.

– Vi har ett sameting med folkvalda representanter och vi har andra organisationer som vi konsulterar när de är berörda. Vi kan inte samla ihop grupper i alla frågor och konsultera utan vi försöker hålla oss till de folkvalda, säger Erlandsson.

Ministern menar vidare att samerna kommer att höras innan propositionen läggs.

– I den mån förslagen inte har varit för konsultation tidigare så blir dem det innan propositionen läggs, säger Eskil Erlandsson.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".