Arvidsjaur

Brister i den samiska undervisningen

Samiska undervisningen i Arvidsjaurs skolor har brister. Trots att Arvidsjaur tillhör samiskans nya förvaltningsområde.
Föräldern Jenny Granberg är besviken över att det dröjde till terminsstarten innan skolan frågade vilka elever som ska läsa samiska - det gör att det dröjer innan undervisningen kommer igång och det blir svårt att hitta lärare.

Jenny Granberg berättar att de fick ansökningsblanketterna samma vecka som skolan började.

– Och sedan händer det ingenting. Vi hör ingenting. Vi vet ingenting.

Granberg berättar också att eleverna inte fick någon förfrågan om vilka som var intresserad av att läsa samiska i slutet av förra terminen, trots att rektorn hade lovat att de skulle få det.

– Nej det fick de inte. Det är ju jättesvårt att få en lärare, när samiska undervisningen redan har kommit igång på skolor som fungerar. Nu ska dom försöka leta en lärare, kanske, säger Jenny Granberg.

Besviken elev
Om undervisningen kommer i gång, blir det troligen inte på umesamiska, utan på nordsamiska, trots att Arvidsjaur är umesamiskt område. Det eftersom det bor många nordsamer Arvidsjaur.

Eleven Elsa-Lisa Alnelid, 12 år, är besviken över att hon inte längre får undervisning i sitt modersmål umesamiska, vilket hon fått sedan hon var fem år.

Hoppade av
Förra terminen erbjöd skolan bara undervisning på nordsamiska. Då hoppade hon av.

– Då gick jag dit en gång, men man blev ju som helt förvirrad i skallen. Det här året vet jag inte hur det blir med samiskan. Jag har kryssat i att jag vill läsa det. Och då gjorde jag en parantes och skrev umesamiska. Vi får se hur det blir, säger Elsa-Lisa Alnelid.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".