Arvidsjaur

Ingen umesamisk undervisning

Elever och föräldrar har varit oroliga för att hemspråksundervisningen i samiska i Arvidsjaurskolorna inte skull komma igång under hösten. Nu berättar rektor Christopher Granberg att distansundervisning i nordsamiska kommer igång på Ringenskolan i Arvidsjaur vecka 39, men han säger också att det inte blir någon undervisning i umesamiska.

– Vi kommer att starta vecka 39 med undervisning i nordsamiska, säger rektor Christopher Granberg.

Blir det inte umesamisk undervisning?
– N
ej. Vi har med ljus och lyckta sökt med det är väldigt svårt att få tag på någon. Vi har personer som kan undervisa, men då har dom inte möjlighet att göra det under våran skoltid, säger Christopher Granberg.

Umesamisk lärare
Ringenskolan i Arvidsjaur var under våren i kontakt med en umesamisk lärare som har arbetat i över 20 år och som var beredd att undervisa på skoltid genom distansundervisning. Men de hittade ingen fungerande undervisningsstruktur.
 – Vi har varit i kontakt med honom i våras. Vi fick inte till undervisningsstrukturen som vi tyckte var bra på skolan. Utifrån det förslag som han hade.

Men nu har det ju inte blivit någon umesamiska alls?
– Om man tittar utifrån skollagen så står det samiska. Och det står inte vilken typ av samiskt modersmål vi ska se till att barnen får. Vi har gjort ett val utifrån det föräldramöte som vi haft, där dom då har godkänt och beslutat, tillsammans med mig att nordsamiska är det vi ska erbjuda.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".