Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västerbotten

Dåliga anställningsvillkor för lärare

Sameskolan i Tärnaby förlorar språklärare i sydsamiska, dels på grund av dåliga anställningsvillkor, men även till följd av ett strandat samarbetsprojekt.

Tärna sameskolas lärare i sydsamiska har jobbat både på sameskolan och på Skytteanska skolan. Nu lämnar han lärarjobbet, dels på grund av dåliga anställningsvillkor.

Läraren, som inte vill ställa upp på bandad intervju, berättar att Storumans erbjöd honom anställning först ett halvår, sedan en månad, sedan resten av skolåret. Han blev aldrig erbjuden tillsvidare anställning, trots att det finns behov av det och elevantalet har varit stabilt.

– Jag kan inte riktigt svara på det, jag har ganska nyss tillträtt det här jobbet men då man tittar på de sista åren så har det varit ungefär samma antal elever, säger skolchefen i Storumans kommun, Barbro Åkesson.

Videokonferens
Det var meningen att Same- och Skytteanska skolan skulle samarbeta om läraren i sydsamiska men det blev aldrig genomfört, det vill rektorn för Skytteanska skolan inte kommentera. Nu har Kommunen tillsatt en lärare som ska undervisa via videokonferens.

– Han är anställd nu på en allmän visstidsanställning som räcker året ut, alltså under höstterminen, det ingår också i hans uppdrag att han ska se över och komma med ett förslag på hur vi ska kunna organisera den samiska undervisningen på ett hållbart sätt i framtiden, säger Barbro Åkesson.

Ingenting konstigt
Och att läraren i samiska inte har fått fast anställning är ingenting märkvärdigt enligt skolchefen.

– Under förra året så var det många lärare på Skytteanska skolan som fick ett förordnande under höstterminen, sedan stod kommunen inför stora besparingar under det här budgetåret, och därför så förlängde vi det vikariatet till sista januari i år, och sedan blev det för de flesta vårterminen ut, säger Barbro Åkesson.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".