Sametinget

Renmärkesböckerna - ett minne blott?

Nu kan du, som av en eller annan anledning behöver få veta ägaren till ett speciellt renmärke få svar via internet, eller mobilen. För nu finns renmärkesregistret på webben. Du kan också ladda ner det för användning i mobiltelefon.

Det är Sametinget som har utvecklat deras handläggarstöd för sveriges alla renmärken, och den är nu tillgänglig för alla.

Sametinget har sett det först och främst som en service för samebyarna i deras administrativa arbete. En sökning i Sametingets register ger snabbt och säkert besked om vem som äger en okänd ren.

Men Sametinget ser också att det digitala renmärkesregistret kan vara ett bra sätt för den yngre generationen att lära sig renmärken.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".